Forsiden > Nyheder > Aarsleff på sporet med ny type gravemaskine

Aarsleff på sporet med ny type gravemaskine

Det danske selskab blandt de første med Liebherr-maskiner med friction-drive

Danmarks største baneentreprenør, Aarsleff Rail, har bragt sig ud over problematikken, om gravemaskinerne skal trække på skinnehjulene eller på gummihjulene. Den nye generation af Liebherr A924 Rail giver frit valg.

”Vi har kørt med Liebherr i mange år, men vore nye Liebherr A924 Rail-maskiner er af en anden type, der trækker direkte på skinnehjulene, men som også kan trække på gummihjulene. Vi købte faktisk vore første maskiner med friction-drive systemet i 2013, men dengang som en slags test. Nu har vi så fået gravemaskinerne til skinnebrug efter de nye principper”, forklarer Materielleder Øst Mogens Bengtson hos Aarsleff Rail.

Entreprenørselskabet med speciale i alle typer banearbejder har fået leveret ikke færre end otte nye Liebherr-gravemaskiner til skinnebrug. Seks af de nye A924 Rail-maskiner har den danske Liebherr-importør, Johs. Møllers Maskiner, leveret hen over sommeren, og de er nu sat i arbejde på forskellige projekter rundt om i landet.

 

Alle opgaver

”Halvdelen af alle vores skinnekørende gravemaskiner er Liebherr. De laver alle typer opgaver fra boring af huller til pæle til kørestrøm til perronarbejder og kranarbejde. Maskinerne indgår i det daglige vedligehold af banenettet, og de anvendes naturligvis også i stor stil til nyanlæg”, siger Mogens Bengtson.

Maskinerne med friction-drive kan i princippet både arbejde på jernbanesporene og som almindelige gravemaskiner. I praksis bruger Aarsleff Rail dem stort set udelukkende til opgaver på skinnerne.

”De er dyrere end almindelige gravemaskiner, og derfor giver det bedre mening at anvende almindelige maskiner til almindelige arbejdsopgaver”, siger Mogens Bengtson.

 

De første i Danmark

Hos Johs. Møllers Maskiner er produktspecialist Arne Lisberg godt tilpas med, at nogle af de allerførste eksemplarer af de nye 24 tons tunge maskiner er leveret til Danmark.

”Aarsleff Rails nye Liebherr A924 Rail er de første gravemaskiner fra Liebherr, som både kan trække på skinnehjulene og gummihjulene. Tidligere måtte man vælge, om man ønskede en maskine med træk på skinnehjulene eller på gummihjulene. De nye maskiner kan begge dele. Maskinføreren vælger den fremdriftsmetode, der er optimal i situationen”, fortæller Arne Lisberg.

Når en skinnekørende maskine trækker med gummihjulene på skinnerne, er der risiko for at beskadige elektroniske komponenter, der er indbygget på sporene. Det undgås, når maskinerne trækker på skinnehjulene, og de bredere gummihjul ikke længere har kontakt med skinnerne. Hvis der opstår behov for ekstra trækkraft, kan maskinføreren sænke gummihjulene ned og lade maskinen trække på dem.

 

 Aarsleff Rail er på sporet med de første eksemplarer af den nye Liebherr A924 Rail i Danmark.

Johs. Møllers Maskiner har nu leveret de sidste seks af i alt otte nye maskiner til entreprenørselskabet.

 

Skinnehjulene er nede og gummihjulene oppe. De nye Liebherr-maskiner med friction-drive giver maskinføreren frit valg til at vælge den optimale fremdriftsmetode.

 

Det er stadig gummihjulene, der trækker, men de gør det via mellemhjulsdrift. Ved friction-drive overtager skinnehjulene

hele kontakten mod skinnen og trækkes rundt af gummihjulene, som ”svæver” over skinnen.

 

 

For yderligere information:

Produktspecialist Arne Lisberg

Mobil: 20 44 51 53

Mail: arne.lisberg@jmm-group.com

Web: www.jmm-group.com