Hercules Fundering sender 12 meter lange beton-skruepæle ned i undergrunden ved Middelfart uden ødelæggende vibrationer
Der skal regnes og beregnes, og der skal vælges den rigtige teknik og det rette grej, når der skal bygges et nyt, 12.381 kvadratmeter stort kontorhus på lerbund klos op ad en fredet bygning. Tilmed i nogle af Danmarks smukkeste omgivelser mindre end et stenkast fra Lillebælt.
130 tons bore-/skruemaskine klar til at sende skruepælene dybt ned i undergrunden ved trafikhavnen i Middelfart.
Og der skal en gevaldig skruetrækker til, når trappetårnet, der skal forbinde den eksisterende, fredede bygning med det nye kontorbyggeri i Kabelbyen i Middelfart, skal funderes solidt på 12 meter lange betonskruepæle. Det sker med en 130 tons tung Liebherr-boremaskine som værktøj. I virkeligheden en bore-/skruemaskine.
I stedet for at banke pæle i med tordnende drøn og kraftige vibrationer, lader Hercules-mandskabet den gigantiske boremaskine rotere de lange betonpæle ned i undergrunden med støj og rystelser i et niveau, der nærmer sig en kirurgisk operation.
Betonskruepælene kobles sammen i takt med, at de bores ned. I princippet uden begrænsning.
Uden støj og vibrationer
Det er jordbundsforholdene på stedet i Middelfart, der har fået Hercules Fundering til at finde skruepælene frem. Nybyggeriet skal nemlig bygges sammen med eksisterende bygninger, som ville være i voldsom risiko for skader ved traditionel fundering med støj og kraftige vibrationer. Skruepæl-metoden er samtidig så støjsvag, at naboerne i området ikke generes af larm.
Funderingsprojektet er led i det store kontorbyggeri for selskabet Selvinvest. Det kommer til at udgøre første etape i “Kabelbyen” på trafikhavnen i Middelfart. De 12.381 kvadratmeter kommer til at rumme kontorer med omkring 800 arbejdspladser. Der bliver næsten 7000 kvadratmeter kælder i to etager til parkeringsanlæg.
Hercules-mandskab og -materiel klarer funderingsarbejdet i Esbjerg uden hverken støj eller vibrationer.
Hele projektet omfatter tre bygninger med fælles stueetage og en gangbro i anden sals højde. Herfra bliver forbindelse til den godt 100 år gamle, fredede turbinehal. I fordums dage rummede Turbinehallen selskabet Nordisk Kabel- og Trådfabriks kraftcentral.
Nyt i Danmark
Fidusen med at skrue funderingspæle stille og roligt ned anvendes i stort omfang i udlandet, men den er ny i Danmark. Vejle-firmaet Centrumpæle har leveret de præfabrikerede skruepæle, som har en diameter på 487 mm. Betonpælene har udvendigt gevind i hele længden, og i bunden er hver pæl forsynet med en borespids.
Gigant-skruetrækkeren i skikkelse af Liebherr LB 36 XL-410-boremaskinen med 523hestekræfter i motorrummet, kan magte pæle noget større end skruepælene på en halv meter. Den kan bore huller med diameter op til tre meter. Af totalvægten på omkring 130 tons, vejer alene boremotoren cirka 12 tons.
Den fredede turbinehal på havnen i Middelfart har godt og vel 100 år på bagen og står på lerjord stort set klos op af, hvor der nu bygges nye kontorbygninger. Hercules Fundering sørger for, at betonskruepælene kommer stille og roligt i jorden.
Stor præcision
Det var den danske Liebherr-importør JMM-Group, der leverede boremaskinen til Hercules Fundering, som er en del af NCC. Med i købet tog Hercules det avancerede positioneringssystem Lipos, som sætter maskinføreren i stand til at placere boreudstyret helt præcist. Han kan følge positionen på skærmen i kabinen og skal derfor ikke ud for at måle op.
Det er Vejle-firmaet Centrumpæle, der har leveret de 12 meter lange beton-skruepæle, hver med en diameter på 487 mm.
Data fra borearbejdet sendes trådløst til projektledelsen, som løbende kan lave borerapporter på de enkelte huller.
Efter planen skal det store byggeri stå klar i foråret 2026.